Isnin, 22 Julai 2013

HEMOGLOBIN ( hb) KETIKA HAMIL


Selamat Sejahtera.

Saya rasa ramai yang tidak tahu apa kepentingan hemoglobin (Hb) ketika hamil. Saya dulu juga tidak tahu apa kepentingannya dengan Hb ni masa hamil anak sulong tetapi saya tak ada masalah Hb low mungkin salah satu sebab masa hamil saya makan apa sahaja. Tapi semasa hamil anak kedua, sekarang ni saya sangat takut kalau terkena masalah Hb low jadi saya pun berusaha untuk mengekalkan Hb ni..
Sebenarnya kebanyakan ibu mengandung mengalami kekurangan zat besi yang sangat penting untuk pembentukan Hb ini.. Dan kekurangan itu berpunca dari NUTRIEN seharian yang di ambil yang kurang mengandungi zat besi.. Hb yang baik semasa mengandung ialah (>11g/dl).


Jika Hb kurang, ibu akan cepat berasa letih, kadang-kadang akan mengalami sesak nafas, pening-pening dan rasa nak pitam, jantung bergerak laju/rasa berdebar-debar (palpitation). Jika semasa mengandung atau semasa bersalin ada kehilangan darah, darah akan bertambah cair dan ini boleh membawa kepada kerosakan jantung, paru-paru, buah pinggang dan boleh membawa maut.

Terima Kasih..Tinggalkan Link Anda.. ^_^

0 000 yang comey :

Catat Ulasan

terima kasih...

komentar Terbaek

Get widget here
Copyright© All Rights Reserved Pinangdansireh.Blogspot.Com