Isnin, 29 April 2013

Anda takut pencuri atau api?


Selamat sejahtera...
Antara ilmu yang saya perolehi dan wajib rasanya untuk dikongsi dengan kawan-kawan semua..Tahukah anda cara memadam api apabila kebakaran berlaku? Jawapan saya ialah ya.. Saya berasa yakin untuk menjawab ya kerana saya telah ditunjukkan oleh pihak bomba untuk memadam api.. Tetapi setelah mendengar pula ceramah yang disampaikan oleh Mr.Darren Yee yang handsome tu saya pun mengaku jika perkara ini berlaku mungkin saya tidak dapat memadam kebakaran..
Apa yang perlu kita tahu ialah terdapat beberapa jenis punca api..

1. Berpunca ada perkakasan rumah atau plug yg over
2. Berpunca dari kain, atau bahan mudah tebakar..

Yang perlu kita tahu ialah api yang berpunca dari barangan elektrik merupakan kebakaran yang paling merbahaya.. Api ini akan merebak dalam masa 45 saat sahaja dan akan menyebabkan keseluruhan kawasan rumah musnah. Jika kebakaran yang berpunca dari barangan elektrik anda dinasihati supaya menyelamatkan lah diri kita sendiri jangan sesekali kita cuba menutup suiz utama di rumah. Ini akan menyebabkan kesan yang amat parah kepada diri kita.
Anda perlu tahu jika kebakaran berlaku aliran elektrik akan bergerak dan mungkin aliran tersebut berkumpul di kotak suiz utama rumah kita dan jika kita menyentuhnya kita mungkin akan rentung seperti mayat pencuri kabel elektrik atau pun bahagian tangan yang menyentuh terbakar atau meletup..
alat pengesan api.
Jadi adakah kita lebih takut pencuri dari api?? Jika kebakaran berlaku kita tak mungkin selamat kerana tidak dapat memecahkan tingkap atau pintu rumah kita kerana rumah kita telah di grill dengan kemas dan cantik bagi mengelak pencuri masuk..


Terima Kasih..Tinggalkan Link Anda.. ^_^

0 000 yang comey :

Catat Ulasan

terima kasih...

komentar Terbaek

Get widget here
Copyright© All Rights Reserved Pinangdansireh.Blogspot.Com